YardımKars Spor Anasayfası  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  Üye Kontrol Panel MenüRep Puan  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınT. Karadenizspor - KARSSPOR... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARSAKLAR TARAFTAR ATKILARI... Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayınkarsspor Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARSAKLAR İSTANBUL ORGANİZA... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınTFF 2.Lig 4.Grup Puan durumu Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınSite Yönetimine Teşekkürler Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARSSPOR resmi ürün satışı ... Konuyu Görüntülemek İçin Tıklayınk0caeLispor -HODRİ MEYDAN Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınTokaTSpoR - kaBus Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARS KALESİ
İlçe ve Köy Tanıtımları
 Kars Spor Kulübü Taraftar Forumları | KARS İLİMİZ "Doğu'nun Uygar Kenti" | İlçe ve Köy Tanıtımları
Mesaj icon Konu: Selim İlçesi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Mazlum
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 41
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 8
%19
Alıntı Mazlum Cevaplabullet Konu: Selim İlçesi
    Gönderim Zamanı: 15-Nisan-2008 Saat 16:02
Tarihi

Kuruluş yılı kesin olarak saptanamayan ilçenin ismi konusunda çeşitli söylentiler içinde en yaygın olanı Malakanlar tarafından Nova Selim adıyla kurulduğudur.

Şu an için tarih öncesine ait araştırmalar, son sözü söyleme olanağı verecek yeterlilikte olmamasına rağmen Kars ve yöresinin çok eski tarihlerden itibaren yerleşim merkezi olduğu kanıtlanmış durumdadır. İlçenin Kars merkezine yakınlığı yerleşim yeri itibariyle uygunluğu bu tarihi beraberliği devam ettirdiği sonucunu doğurmaktadır.

M.Ö.5000 yıllarında Türkistan’a ve M.Ö.4000 yıllarında Azerbaycan’a ve Doğu Anadolu’ya yerleşen Hunlar bölgenin bilinen ilk yerleşikleridir. Daha sonra bölge Urartu egemenliğine geçer M.Ö. 145 yıllarında İskitlerin egemenliğinden sonra Azaklar M.S. 5. yüzyılda bölgenin hakimi olmuşlardır. 430 yılında Sasani İmparatorluğu Kars ve yöresini denetimine alır. Bölge uzun süre Sasaniler, Bizans ve Müslümanlar arasında mücadele alanı olmuştur. 1000 yılına doğru Selçuklular Anadolu’ya gelmeye başlamış ve Bizans İmparatorluğu ile olan mücadele 1064’te Kars’ın, 1071’de ise Malazgirt’in kazanılması ile Türklerin ilk ve uzun süreli bölgeye girmelerinin temelini oluşturmuştur. 1153’te Gürcüler, 1239’da Moğollar daha sonra Timurlular, Karakoyunlular ve Akkoyunluların eline geçen Kars ve yöresi 1502’de ise Safavilerin denetimindedir. Safaviler ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki mücadele bölgedeki bir çok tarihi eserin yok olmasına yol açmıştır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Irak seferi ile bölge kesin olarak Osmanlılara geçmiştir. 1823’te İranlılarla yapılan Erzurum Antlaşması'ndan sonra bölgede Çarlık Rusyası ile mücadele başlamıştır. 1855 Kırım, 1877-1878 savaşları sonucunda 1918’de Brestlitovski Antlaşması yapılmış, ardından Ermeni tehditi ve saldırıları bölgeyi harabe haline getirmiştir. Selim, Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı İstiklal Savaşı ile 30 Eylül 1920’de Ermeni işgalinden, ilçeye giren ilk birliğin komutanı Şehit Yüzbaşı Reşit Balkanlı tarafından kurtarılmıştır.

Cumhuriyetin ilanı ile 1957 yılına kadar nahiye olarak Sarıkamış İlçesine bağlı iken 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7033 Sayılı özel Kanunla ilçe statüsü kazanmıştır.

Kars%20ili%20idari%20bölümleri
Kars ili idari bölümleri

Demografik yapı

Selim ilçesinin 52 tane köyü vardır. Demografik yapı olarak Türkler, Kürtler, Zazalar (Türkmenler özellikle ilçe merkezine yakın köylerde yaşamaktadırlar); Akyar Köyü, Akpınar Köyü, Büyükdere Köyü, Laloğlu Köyü v.b.), bir de Posoflu olarak tabir edilen Kıpçak Türkleri (bunlar da yine ilçe merkezine yakın köyler olan 100. yıl, Oluklu) da yaşamaktadırlar.

Selim ilçe merkezinde ağırlıklı olarak Terekeme (karapapak) Türkleri ikamet etmektedir. Bunlar oğuz boylarıdan olan Kıpçak Türkleriden bir kol olarak, daha ziyade bolşevik ihtilalinden sonra Rusya ve Gürcistan'dan Kars'a gelelerek yerleşen Türk boyudur. Yaşam tarzı olarak kendi dil ve ananelerini yaşatmaktadırlar. Eğitim seviyeri yüksektir. Zaman içerisinde ekonomik ve demografik yapıdaki gelişmeler sonucunda Kars'tan İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir'e göç etmişlerdir.

Coğrafik yapı

Selim ilçesi Allahuekber Dağları'nın eteklerindeki büyük platoda kurulmuştur, düzlük bir yerleşim alanı vardır. Su kaynakları oldukça boldur. Kars çayının ana domarlarını bu ilçeden çıkan kaynaklar oluşturmaktadır. Rakımı 1800 metredir, kışları soğuk ve karlı, yazları ise serin geçer. Karasal bir iklim hakimdir.

Tarım ve hayvancılık

İlçede tarım olarak karasal iklim şartlarından dolayı daha ziyade arpa ve buğday ekilmektedir. Bunların yanında şeker pancarı, patates ve çeşitli bostan sebzeleri yetişmektedir. Hayvancılık olarak daha ziyade büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Meraların azalması ve yayla kültürünün gün geçtikçe kaybolması nedeniyle küçükbaş hayvancılık meralara zarar verdiği için artık yok denecek kadar azdır. Bir de Selim'e özgün kaz yetiştiriciliği vardır. Fakat bu yetiştiricilik fenni değil, klas*k olarak her ailenin kendi çabalarıyla yetiştirilen hayvanlardır. Genel olarak kışın et ihtiyacının karşılanması amacına yönelik bu kaz besiciliği terekemelere özgü bir tarzdır.

Eğitim

İlçe de eğitim-öğretim açısından ileri seviyede bulunan Kars bölgesinin özelliklerini yansıtmaktadır. İlçe merkezinde olduğu kadar köylerde de okumaya karşı giderek artan bir eğilim görülmektedir. Eğitim ve kültürün gelişmesi ve haberleşme araçlarının her yere ulaşması neticesinde sosyal yapı değişmektedir.

İlçede, 2001 yılı verilerine göre, toplam 5333 öğrenciye 198 öğretmenle eğitim verilmekte olup,bunlardan 1497 öğrenci ve 53 öğretmen ilçe merkezinde, kalan 3836 öğrenci ve 145 öğretmen köylerde bulunmaktadır.

İlçe Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat okulunca giyim, makina nakışı, halı, trikotaj, bilgisayar, saz-bağlama, folklör, daktilograf,el sanatları, fen liselerine hazırlık, üniversite hazırlık, okuma yazma gibi eğitici ana dallarında kurslar verilmektedir.

==========> MAZLUM <==========
IP  Tesekkur Et
tesekkür edenler: qrshat36, burhan,
qrshat36
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 12
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 0
%0
Alıntı qrshat36 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15-Mayıs-2008 Saat 22:27
Baykara köyü selim ilçesimize bağlı şirin bir köyümüz  köyümüz sitesi açılmışttır köyümüz hakkında bilgilere
ve [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz
qrshat36
IP  Tesekkur Et
harbismail
Usta Üye
Usta Üye
Simge

Gönderilenler: 758
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 175
%23
Alıntı harbismail Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15-Mayıs-2008 Saat 22:40
heeyyy gidi selim 1 sene merkeze gittim geldım =)

Sen Vodafone gibi anı yaşarken, ben seni Turkcell gibi heryerden çekemem; AVEA gibi Ohh Be! der geçerim..
IP  Tesekkur Et
ALeNdeRoN36
Usta Üye
Usta Üye
Simge

Gönderilenler: 419
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 113
%26
Alıntı ALeNdeRoN36 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 18-Kasım-2008 Saat 12:09
ben hala gidip geliyorum Selim Anadolu Lisesi
MEDYA TARAFINDAN ÜÇ BÜYÜKLERİN TARAFTARI OLMANIN EMPOZE EDİLDİĞİ BİR ÜLKEDE,
BU SPORTİF EMPERYALİZME KARŞI DİRENİP KENDİ ŞEHRİNİN TAKIMINA SAHİP ÇIKMANIN ONURUNU VE GURURUNU YAŞIYORUZ! KARSAKLAR
IP  Tesekkur Et
severcan
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 8
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 0
%0
Alıntı severcan Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 05-Aralık-2008 Saat 14:18