YardımKars Spor Anasayfası  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  Üye Kontrol Panel MenüRep Puan  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınDenizli Bld. 0 - 2 KARSSPOR... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARSAKLAR İSTANBUL ORGANİZA... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARSSPORUMUZA HEP DESTEK T... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınErzurumspor'u bekleyen... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARSSPORUMUZ ANTALYADA Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKARAGÜMRÜK | KARA$İM$EKLER Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınFİLİSTİNLE DAYANIŞMA MİTİNG... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınArsinspor 1 - 3 KARSSPOR | ... Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınKafkas Üniversitesi tanıtımı Konuyu Görüntülemek İçin TıklayınArsinspor Genel Sekreteri Ş...
Doğal Güzelliklerimiz-Mekanlarımız
 Kars Spor Kulübü Taraftar Forumları | KARS İLİMİZ "Doğu'nun Uygar Kenti" | Doğal Güzelliklerimiz-Mekanlarımız
Mesaj icon Konu: KARS KALESİ Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
ultrakars36
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 78
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 49
%62
Alıntı ultrakars36 Cevaplabullet Konu: KARS KALESİ
    Gönderim Zamanı: 26-Nisan-2008 Saat 12:01
KARS KALESİ

Kars Kalesi (Merkez)

Kars’ın kuzeyindeki dik yamaçlı bir tepe üzerinde bulunan Kars Kalesi’ni Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin’in emri ile veziri Firuz Akay 1153 yılında yaptırmıştır. Timur’un Anadolu’yu işgali sırasında kale yıkılmış, Osmanlı döneminde Sultan III.Murat’ın isteği ile Lala Mustafa Paşa tarafından 1579 yılında yeniden yaptırılmıştır. Osmanlı kaynakları kalenin yapımında 100.000 asker ve işçi kullanıldığını belirtmektedir. Bunu belirten bir kitabe de dış surların kapısına konulmuştur.

Kitabe:

"1152 yılında Sultan Melik İzzeddin'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Kaleyi 1386 yılında da Timur yerle bir etmiş, 1579 yılında tekrar III. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa yeniden yaptırmıştır."

Kars Kalesi, 1606 yılında İran Şahı I.Abbas tarafından yıkılmış,1616 ve 1636 yıllarında iki kez onarılmıştır. Bu onarım yapılırken de Kars’a yeni yapılar eklenmiştir. Kale 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda tahribata uğramış, orijinalliğinden kısmen de olsa uzaklaşmıştır.

Kars Kalesi’nin çevre uzunluğu 3.500m. olup, 220 burçla takviye edilmiştir. Bu burçlardan ancak yedi tanesi günümüze gelebilmiştir. Doğu-batı yönünde 250.00 m.; kuzey-güney yönünde de yaklaşık 90.m. uzunluğundadır. Bu durumda kalenin tam bir dikdörtgen planı bulunmamaktadır. Kale iç ve dış kale olarak iki bölümden meydana gelmiştir. Dış surlar beş sıra halindedir. Ayrıca önüne derin hendekler kazılmıştır. Asıl kale doğuya yöneliktir. Kalenin 2.080 mazgalı bulunmaktadır.

Kalenin dış surları kesme bazalt taşından yapılmıştır. Kalenin üç büyük kapısı bulunmaktadır. Bu kapılardan batıdaki “Su kapısı (Çeribaşı Kapısı), güneyde Kağızman kapısı (Orta Kapı) ve doğuda Behram Kapısı’dır. Bunlardan kuzeydeki ana giriş kapısı kale önündeki bir uçuruma yöneliktir. Kale burcuna ise taş döşeli bir yol ve yolun bitiminde de merdivenlerle ulaşılmaktadır.

Kale içerisinde XII.yüzyıldan kalma Moğol saldırısı sırasında 1239 yılında ölen Celal Baba’nın çini kubbeli türbesi, askeri koğuşlar, düz tarlalık alanlar, cephanelik ve bir de mescit bulunmaktadır. Günümüzde kale Kültür Bakanlığı tarafından sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Düzenleyen ultrakars36 - 26-Nisan-2008 Saat 12:04
36KARS36
IP  Tesekkur Et
tesekkür edenler: 36.36, kralkarslı36,
volxan
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 7
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 2
%28
Alıntı volxan Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 06-Mayıs-2008 Saat 22:53
kars gıbı memleketmı var be kardas sılaya ozlem cekmekten genc yasımda harap oldum yemın edıom ınsanın dogup buyuduyu yerı ozlemezmı yaw valla ben ısten kacıp karsa gıdecem kafama taktım
•´¯¥¯`••´¯¥¯`••´¯¥¯`••´¯¥¯`••´¯¥¯`••´¯¥¯`••´¯¥¯`••´¯¥¯`•
SeNiN ETiKeT OLDuGuN YeRDe BeN FiYaT BaSaRiM
IP  Tesekkur Et
tesekkür edenler: 36.36, kralkarslı36,
36.36
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 7
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 5
%71
Alıntı 36.36 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15-Mayıs-2008 Saat 19:36
 grbanım karsıma ...
IP  Tesekkur Et
tesekkür edenler: kralkarslı36,
KIRŞEHİRLİ
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 10
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 14
%100
Alıntı KIRŞEHİRLİ Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15-Mayıs-2008 Saat 23:03
OZANLAR DİYARI ŞİRİN KIRŞEHİRDEN KARSIMA KARSPOR TARAFTARINA SELAM OLSUN İNŞALLAH KARSSPOR İLE KIRŞEHİRSPOR SENEYE AYNI GRUBA DÜŞERDE BİZDE KARDEŞ OLURUZ RENKLERİMİZDE YEŞİL BEYAZ YANİ AYNI BİLİNDİĞİ GİBİ SİZİN KALECİ İBOYU BİZ TRANSFER ETMİŞTİK ŞİMDİLERDE TAKIMIZ PİRİ BU SEZON KIRŞEHİR SPOR FORMASINI 90 DAKİKA GİYDİ BU ARADA BENDE KIRŞEHİRSPORUN AMİGOSUYUM KARSI EN ÇOK SEVMEMDEKİ NEDEN SARIKAMIŞTA ASKERLİK YAPMAM VEDE  BİZİM KIRŞEHİRDE BİR SARIKAMIŞ NUFUSU KADAR KARSLI VAR CÜMLETEN ALLAHA EMANET OLUN

SAYGILARIMLA                      AMİGO              HALİL                    KURT

Düzenleyen KIRŞEHİRLİ - 15-Mayıs-2008 Saat 23:06
IP  Tesekkur Et
tesekkür edenler: muhammet kuytan, ALeNdeRoN36,
greeneyes36
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 79
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 19
%24
Alıntı greeneyes36 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15-Mayıs-2008 Saat 23:59
beyler geçenlerde bi arkadaş anlattı kalenin altından geçen sular dolaştırılıp heryeri ısıtıyormuş, biliyormuş ayağına yattım ama içimden çok utandım.elalemin izmitlisi biliyo ben nası bilmem diye :( aman değerlerimize sahip çıkalım yoksa sizde benim gibi kötü ama adamın aklını başına getirebilecek bi süprizle karşılaşabilirsiniz!!!
       ayrıca karssporumuz 1. lige çıkınca kalemiz,anı harabeleri özellikle sarıkamış karsımız bizim için büyük bir nimet olacak.herkes bunu böyle bilsin ve her açıdan takımla bağınıda bu şekilde kursun.anlayacağınız.seberberlik ilan edilmiştir :)
IP  Tesekkur Et
harbismail
Usta Üye
Usta Üye
Simge

Gönderilenler: 651
Aktiflik
Seviye
Deneyim

Aldığı Alkış: 100
%15
Alıntı harbismail Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27-Eylül-2008 Saat 23:30
kardes oyle degılde bende şey diye bılıyorum yer altındaki geçitlerle kaleye ulasabılıosun buzhaneden bi giriş war kaleye baglandıgı soylenıyor cok istilaya ugradıgı için insanlar yer altından kaleye kacsınlar dıye tabi bunlar soylentı...

Sen Vodafone gibi anı yaşarken, ben seni Turkcell gibi heryerden çekemem; AVEA gibi Ohh Be! der geçerim..
IP  Tesekkur Et
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla